Вести

Стварање нове берзе електричне енергије за централну и југоисточну Европу

Београд / Будимпешта / Париз, 7. фебруар 2018.
 
Представници пет компанија –  Акционарског друштва Електромрежа Србије, Берзе електричне енергије за југоисточну Европу – SEEPEX, Европске берзе електричне енергије - EPEX SPOT, Берзе електричне енергије у Мађарској – HUPX и мађарског оператора преносног система MAVIR - потписали су Меморандум о разумевању који предвиђа стварање снажне међурегионалне берзе електричне енергије у региону централне и југоисточне Европе.
Споразум предвиђа спајање HUPX и SEEPEX, предузећа која су оператори организованог дан-унапред (спот) тржишта електричне енергије у Мађарској и Србији, уз задржавање снажне везе са EPEX SPOT, као водећим носиоцем успостављања јединственог европског тржишта. EPEX SPOT, ЕМС и MAVIR наћи ће се у улози оснивачких акционара нове берзе електричне енергије. Нова берза ће користити услуге EPEX SPOT за обављање активности на дан-унапред тржишту, као и активности на његовом повезивању. Седиште  берзе ће бити у Будимпешти и Београду.
Рокови за пуштање у рад нове берзе биће објављени у каснијој фази реализације пројекта, а на завршетак спајања SEEPEX и HUPX  утицаће сви важећи регулаторни и законски услови. 
Свих пет партнера сагласни су да потписивање споразума представља битан догађај када је реч о интеграцији региона централнозападне Европе са регионом централноисточне Европе. Осим тога, унапређење сарадње оператора преносних система и берзи електричне енергије у региону централнозападне, централноисточне и југоисточне Европе, биће и главни покретачки фактор у предвиђеној сарадњи и интеграцији региона југоисточне Европе са јединственим европским тржиштем електричне енергије. Пројекат остаје отворен за заинтересоване партнере који би желели да се придруже овој иницијативи чији је циљ унапређење процеса интеграције дан-унапред тржишта електричне енергије у централној и југоисточној Европи.